Professor Adrian, kjære sønn, hvilken planet kom du fra?

Bilde fra Omaha Beach, Professor Adrian.

Som mødre flest er man opptatt at ens avkom skal få utvikle seg og dyrke sine interesser. Vår yngste sønn er nå blitt 16 år. Han har mange interesser, men det som preger ham mest, er historie. 2 verdenskrig er en absolutt favoritt. Hvor han har det fra, vites ikke. Det er fortsatt et stort mysterium. Det som er et faktum er at han ikke har det fra sine foreldre.

Notat fra mars,2015

En helt vanlig kveld i heimen og en helt normal samtale??? Foreldre blir ofte i overkant stolte av sitt avkom. Noen ganger blir man likevel litt satt ut over hva en snart 14 år gammel sønn har oppe i hodet sitt.. Døm selv 😀

"Adrian, hvis du kunne få velge et sted i Europa vi skulle reise til... Hvor og hvorfor dit??

 "Frankrike! Paris for å se Eiffeltårnet som jeg ikke helt vet hva symboliserer, men jeg vet at tårnet som er der i dag er tårn nr 2, for det første tårnet ble revet under 2 verdenskrig! Og så ville jeg dratt videre til Versailles, for det er bare 4 km...eller var det mil(?) unna. For jeg vil se slottet til kong Ludvig 6 der halve slottet er av gull."
Mor og far  veksler blikk, lettere sjokkert, og spør hvordan han kan vite avstand mellom plassene. Gutten himler med øya og forklarer videre:

" jo fordi at under den franske revolusjonen så gikk damene fra Paris til Versailles, og da er det jo ikke langt, for å protestere mot det franske styret, var sånn enevelde vettu, men fler av kvinnene var egentlig menn som hadde kledd seg ut fordi de ville drepe dronningen, som egentlig var fra Østerrike. Og ho, dronninga altså, sa verdens dummeste ord, når kvinnene klaget over deres fattigdom: hvis dere ikke har brød, hvorfor spiser dere ikke kaker??......

Vi, de målløse foreldra, har ikke sjekket fakta, men noe sier oss at gutten ikke er helt på bærtur... Har vi lov til å bli lite grann imponert??

Reiseruta ble planlagt av 2x14 år gamle litt i overkant interessert i historie, Adrian og Mathias.

1:Panthon museum. 2:notre dame. 3:Louvre museum. 4:Tuiles garden.5:Place de la Concorede. 6:Arc de Triomphe. 7:Eiffeltårnet. 8: Sacre-cæur. 9:palace of Versailles. 10: Omaha Beach. 

Så da dro vi da. Gutta foran med kart, mor og far etter med lommeboka. hehe :) Vi rakk hele den planlagte reiseruta og litt til. Jeg er imponert over all den historiekunnskapen disse gutta utvekslet og underviste oss voksene i.

Når man assosierer de mest fantastiske kunstverk med godboka skrevet av Dan Brown...  For ikke å snakke om goingen Quasimodo i Disneys fantasi... Nåja, skal innrømme at det var en viss ærefrykt jeg følte. Skulle ønske jeg visste mer om kunst... Uansett så var det en helt fantastisk opplevelse, ALT SAMMEN 😀 Man skulle altså bli godt voksen før man selv fikk oppleve det man har hørt og lest. Takk for det, professor Adrian, kjære sønn.

Bilde av meg og KjæreSten min.

Mye glede fra disse barna våre :) Fant også et notat fra september 2015:

Noen bruker vitsebok og andre søker morsomheter på nett, men vi? Vi har en Adrian 😘😀 "mamma? Har noen beskyldt deg for å ha en smittende latter noen gang?" vi begynner der og jeg venter spent på fortsettelsen.... " mamma, i dag måtte jeg gå på gangen, for lærær'n orka ikke ha meg i klasserommet!" jeg setter streng-mamma-blikket på gutten! "jo fordi, i dag skulle jo Erna komme på besøk. Og sånn en time før hun skulle komme, så hørte vi et stort DUNK utenfra...det var stille i klasserommet og da bare datt det ut av meg: oj, har Erna kommet alt? Og så ble det litt fnising, og jeg begynte å le og klarte ikke å stoppe og da lo resten av klassen... Lærær'n også! Også fikk lærær'n hiksta fram at jeg måtte gå på gangen og puste med magen" God helg 😂😂😂 og pust med magen 😂 Det går bra.

Nå skrev jeg meg bort igjen............

Historier har som kjent lett for å gjenta seg. Han fikk det samme reise-spørsmålet i år. Da ble svaret: Polen, Auschwitz. Dette var et av 3 reisevalg de hadde for skoletur i 10-klasse. Det ble nedstemt til Adrian`s store fortvilelse.

Så da la vi ut på nok en historisk ferietur. Man skal være rimelig tykk-hudet for å ikke sette følelsene i sving ved et slikt besøk. Det var sterkt! Det gjorde inntrykk. Så mange skjebner. Så trist, så vondt. Og oppe i all elendigheten de hadde på konsentrasjonsleiren, så klarte, mange av de, likevel å holde både mot og humør oppe. Vi fikk høre mange gripende historier. Dette bør alle få oppleve en gang i livet.

Jeg tenker at jeg er ekstremt heldig som har en professor Adrian til sønn. En sønn som drar oss med på steder vi ikke hadde besøkt uten hans interesse for historie. Tusen takk Adrian ❤️❤️❤️

PS: Jeg har fått tillatelse av Adrian til å legge ut bilder av ham som allerede er på FB mm :)

#krig #historie

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Laila Wang

Laila Wang

44, Halden

Har nå blitt ei godt voksen dame jeg da. Jeg lever med Morbus Chron, men jeg vil likevel forsøke å blogge om ting jeg gjør og opplever til TROSS for denne sykdommen. Ikke fokusere så alt for mye på hva jeg IKKE kan gjøre. Med åra har jeg pådratt meg en drøss med interesser, så det eneste jeg kan love er at denne bloggen ikke blir ensidig. Jeg vil skrive om alt. Fortid, nåtid og litt om fremtiden. Sykdommen er der, men den skal ikke få styre livet mitt!!!! Målet er 3-4 blogger hver uke med sterkt varierende innhold. Følg meg gjerne på Instagram Lerw73

Kategorier

Arkiv

hits